אנימל - טיפול בעזרת בעלי חיים מה זה ולמה זה טוב לילד שלך
לימודי טיפול בעזרת בעלי חיים | לימודים | מטפלים
חפש
טיפול באמצעות הסוס ילדה רוכבת על סוס
מאת: טללי כהן - מרצה בכירה בבית הספר להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים
ד"ר בוריס לוינסון (1969) היה המטפל הראשון שנעזר בבעלי חיים כאמצעי טיפולי וכתב על כוחו המרפא של בעלי החיים.

המטופל מצד אחד, משליך על בעל החיים את רגשותיו ה"לא מקובלים" ומצד שני - בעל החיים מספק למטופל את צרכיו למגע פיזי, לחברה וקבלה ללא תנאי. שילוב בעלי החיים בטיפול מכניס אלמנט של שליטה על הסיטואציה הטיפולית.
מחקרים שונים הצביעו על יתרונות העבודה עם בעלי החיים.
נמצא כי:
  • מושג "העצמי" של המטופל מתפתח, תוך כדי העבודה עם בעלי החיים. כמו כן, מצא כי היחסים עם בעלי החיים מטפחים את הערך העצמי. הילד חווה תמיכה חברתית מבעלי החיים והביטחון העצמי שלו עולה. 
     
  • מעבר לכך, הטיפול בחיה מסייע לפתח אמפתיה וחוש אחריות, אוטונומיה ומודעות לנוכחות האחר.
     
  • העבודה עם בע"ח משפרת את הצד החברתי, מסייעת להתמודד עם אימפולסיביות  ומשפיעה באופן משמעותי על קשיים התנהגותיים,רגשיים ואקדמיים. 
אנשים המעוניינים בטיפול, חוששים מטיפול פסיכולוגי, בגלל הסטיגמה ותחושת "היותם מופרעים". כמו כן הם חוששים מהפגש האינטימי עם המטפל. הטיפול באמצעות בע"ח מרכך את המפגש. החיה מייצרת יחסים ללא תנאי ומאפשרת להתקשר ע"י מגע וחום למטופל. המטופל מתקשר למטפל, דרך היחסים עם בע"ח.

היתרונות שהוזכרו למעלה לטיפול בעזרת בעלי חיים, חלים גם על הטיפול באמצעות הסוס, רק שלסוס יש יתרונות נוספים שאין לבע"ח כמו הכלב וכו': הסוס הינו חיה גדולה ובעלת כוח רב. המפגש עם הסוס מספק למטופל, הזדמנות להתגבר על פחד ולפתח ביטחון עצמי. כמו כן, הצורך לשלוט בחיה גדולה, מאפשר נגיעה בנושאי שליטה ו- Acting out ומחייב התארגנות, תכנון, וויסות רגשות.

במהלך טיפול באמצעות הסוס, עולים נושאים דרך מימדים פיזיים אשר בטיפול מסורתי, עולים בעוצמות ובישירות נמוכים יותר. את שמה לב שבמונח גודל נכנסים עוד דברים הרכיבה הינה חוויה ראשונית עבור הרוכב, בה הוא נמצא על מישהו גדול ממנו. מעין שליטה של הקטן בגדול. התנועה של הסוס מתחת לגוף הרוכב מגבירה את תחושות הגוף וע"י כך מביאות למודעות גם את תחושות העצמי.
 
בנוסף לכך הסוס הינו בעל חיים פגיע, הוא נטרף ורגיש לתוקפנות של יונקים אחרים. במפגש עם הפגיעות שלו, הרוכב יכול להזדהות עם חווית חוסר שלימות ופגיעות.

הסוס נתפס כחיה בעלת חן, פגיעות, כוח, סבלנות, אצילות וחמלה. המטופל חש כלפי הסוס רגשות עזים, אשר יכולים להוות מניע מרכזי להבאת שינויים טיפוליים. המטופל בא פעמים רבות בהתלהבות למפגש עם הסוס, דבר המסייע לרכך את הכאב שתהליך טיפולי באופן טבעי יכול הסוס הינו חיה הגדלה בעדר ובדומה לבני האדם, יש חוקים מוגדרים לעדר.

העדר בוחר לעצמו מנהיג וחבריו פועלים עפ"י קודם חברתיים המזכירים במידה רבה התקשרויות בין בני אדם: מצייתים למנהיג, נוהגים לשחק, מייחסים חשיבות למרחב הפרטי שלהם מתקשרים עם חברי העדר וכשמרגישים צורך אף מאיימים ותוקפים? לסוסים יש אישיות, גישה ומצב רוח מובחנים ולכן המפגש שונה מסוס לסוס ומחייב את המטופל להתאים את עצמו לסוס המסוים איתו עובד.
אודות המחברת:
טללי כהן - מרצה בכירה בבית הספר להתערבויות טיפוליות בעזרת בעלי חיים - מבית האוניברסיטה העברית בירושלים - מכון מגיד, פסיכולוגית חינוכית וקלינית דוקטורנטית בחינוך. מטפלת משפחתית ומורשית לעסוק בהיפנוזה. סיימה את התוכנית לפסיכותרפיה במכון הפסיכואנליטי בירושלים. מדריכת רכיבה, מטפלת באמצעות סוסים ומוסמכת לטיפול מטעם EAGALA.