טיפול בעזרת בעלי חיים
לימודי טיפול בעזרת בעלי חיים | לימודים | מטפלים
חפש
טיפול בעזרת בעלי חיים
טיפול בעזרת בעלי חיים הינו תחום חדש יחסית בארץ, אך בעולם הוא מיושם כבר שנים רבות.

התחום של טיפול בעזרת בעלי חיים מתבסס על מפגשים ישירים עם בעלי חיים שונים המפתחים ומעצמים יכולות בתחומים רבים ומגוונים, את השימוש בתפקודים מוטוריים, תקשורתיים ורגשיים.

בטיפול בעזרת בעלי חיים, הקשר המשולש של מטופל – בעל חיים – ומטפל שונה מכל קשר טיפולי אחר שכן בעל החיים הוא גורם מקשר המאופיין בראש ובראשונה בקבלה ללא תנאים, אמצעי חי ומגיב בעל יכולת תגובה ספונטנית, מגע וקשר בלתי אמצעי.
במפגש של טיפול בעזרת בעלי חיים עובדים על המטרות של רגש וידע שנקבעו מראש - בהנחיית המטפל בעזרת בעלי חיים ובעזרת החיה, עובדים לפי יעדים ומטרות קטנות - וכל הישג קטן יכול להיות מאוד משמעותי בחיי המטופל.

במפגש של טיפול בעזרת בעלי חיים ניתן להשתמש באופרציות בהן המטופל הוא פסיבי כגון צפיה בתהליך מסויים , צפיה בהתנהגות של חיה.

או

אופרציות בהן המטופל הוא אקטיבי כגון: האכלת החיה או בניית בית (כלוב) לחיה, הברשת החיה, טיול עם החיה וכדומה. כמו כן ניתן להשתמש בהאנשה מתוך דגש על המשמעות הכמו אנושית של החיה (במובן ההשלכתי ) - לדוגמא: מה הכלב חושב, הילד יגיד בעצם מה הוא חושב.
 
בעזרת החיה נעודד הפעלה של חושים רבים ומגוונים:
  • מגע - התחושה ממגע עם פרווה, או מגע עם עור של לטאה, מגע של נוצות או ציפורניים של ציפור או ארנבון.
     
  • מיקוד המבט - יצירת קשר עין עם החיה, קשר עין-יד וקשר עין עם המטפל או הסביבה.
     
  • שמיעה - אבחנה בין קולות שונים כגון ציוץ ציפורים, נביחות וכדומה.
     
  • ריח - עידוד חוש הריח באמצעות ריחות שונים של בעלי החיים.
     
  • תקשורת: הבעה מילולית, מבטים - חיוך, פחד, סקרנות, קשר עין עם החיה, קשר עין-יד.
עידוד החושים בטיפול עזרת בעלי חיים
המטפל מכין אופרציות בהתאם למטרה. בעבודה עם בעלי חיים ישנם הרבה דברים לא מתוכננים, מכיוון שהיא מגיבה להתנהגות שלנו, וניתן להשתמש בהתנהגויות אלו לטובת הטיפול. הגורם המרכזי בקשר עם בעלי חיים הוא האהבה הבלתי מותנית שבעלי החיים מעניקים תוך קבלה ללא שיפוט או ביקורת כפי שיש בקשר אנושי.